Čerstvě pražená káva - Jste si jistí, že takovou pijete?
Čerstvě pražená káva je přesně ta káva, která je voňavá, už když ji rozbalujete, má krásnou chuť, která je pro každý druh odlišná, v šálku dokáže zvýraznit chuť ovoce, oříšků nebo čokolády a když takovou kávu ochutnáte, už nikdy nebudete chtít pít jinou.
Ale víte, co se pod pojmem „čerstvě pražená káva“ ukrývá, jak takovou kávu poznáte, jaké slogany Vás mohou zmást a jak najít právě tu Vaši čerstvě praženou kávu, po které sáhnete, když zatoužíte po relaxu nebo chvilce pohody? Na to všechno spolu najdeme dnes odpovědi.
Co všechno se považuje za čerstvě praženou kávu
O tom, co je to čerstvě pražená káva, se vedou dlouhodobé diskuze a každý na to má svůj úhel pohledu. Ale v důsledku je to stejné jako s čerstvým mlékem, šunkou nebo dalšími potravinami, u kterých Vás zajímá čerstvost a nikoli např. hermelínová plíseň. A pokud Vám někdo tvrdí, že káva musí 14 dnů zrát, aby byla v nejlepší kondici, tak věřte, že pro takové tvrzení má pouze své sobecké důvody.
Jak káva stárne
Káva není víno, které zraje a které svou typickou chuť získává dlouhodobým zráním v sudech nebo následně i v lahvích. Káva je komodita, která je nejlepší čerstvě pražená a která po upražení začíná nemilosrdně stárnout. Ihned po pražení se káva nechá vychladnout a uloží se do obalů, které nepropouští světlo a mají jednosměrný ventil. Ten umožní kávě zbavit se plynů, které čerstvě pražená káva krátce po pražení ve velkém množství uvolňuje a zároveň zabrání přísunu čerstvého vzduchu, díky kterému by káva stárla (zvětrala) o dost rychleji. Zhruba po 3-5 dnech od pražení se v kávovém zrnu všechny procesy ustálí a káva je v nejlepší kondici. Tři dny od pražení! Nikoli 14 dní nebo tři měsíce. Pouze tři dny od pražení. A od této chvíle káva začíná stárnout. Po týdnu je stále vynikající, ale už né tak voňavá. Po dvou týdnech už ztratí dvě třetiny ze své čerstvosti a po měsíci už jde o průměrnou kávu, kterou nepoznáte od ostatních. Je to šokující? Možná, že ano, ale je to prostě fakt.
Proč mi tvrdili, že káva musí 14 dní zrát?
Ano, to slýcháme často. Že ji musíme nechat 14 dní odležet, aby se v ní ustálily všechny chemické reakce. Ale vyzkoušeli jste někdy jednoduchým pokusem rozdíl v chuti mezi čerstvě praženou kávou (tedy tou praženou před třemi dny) a mezi tou dvoutýdenní? Ten rozdíl pozná každý. A nejlepší je přeci vlastní zkušenost a nikoli ta zprostředkovaná.
Když si jdete koupit kávu do obchodu s čerstvě praženou kávou, kde mají kávu v krásných nádobách vystavených na světle, tak myslíte, že tam kávu každé dva dny doplňují, aby byla stále čerstvá? A co by dělali s tou, kterou neprodají? Tam je přeci lepší tvrdit, že káva dozrává 14 dní a že i potom je čerstvě pražená.
Nebo když pražíte kávu do zásoby, abyste si život ulehčili? Potom se také může hodit teorie o tom, že zákazník nepotřebuje úplně nejčerstvější kávu a že i ta třítýdenní je velmi čerstvá. Přeci když upražím 100kg kávy, zabalím ji do kilových balení a bude mi trvat měsíc, než ji prodám, tak nemůžu tvrdit, že čerstvě pražená je pouze ta třídenní. Navíc když nikam nedám datum pražení, ale pouze datum expirace, můžu takovou kávu prodávat levněji, protože to je o dost méně pracné a je vyděláno.
Ale je dobré si v té chvíli uvědomit, že když si koupíte dvou nebo třítýdenní kávu, že Vám další tři týdny může trvat, než ji spotřebujete. A potom už vlastně pijete kávu praženou před šesti týdny. A to už opravdu nejčerstvější káva není (i když je pořád o dost lepší než káva se supermarketu). Není přeci jen lepší si koupit tu nejčerstvější možnou kávu?
Jak to dnes dělá většina pražíren
Pražit kávu tak, že čekáte na objednávku a až potom kávu pro konkrétního zákazníka upražíte, zabalíte a co nejrychleji odešlete, je to nejsložitější, co si můžete vymyslet. Je to komplikované v tom, že nabízíte různé kávy, které si v různou chvíli objednají různí zákazníci a přitom se snažíte vše upražit co nejrychleji, aby zákazník nemusel dlouho čekat.
Proto se většina pražíren spíše tváří, že to tak dělá, ale ve skutečnosti si tam klidně koupíte kávu praženou před týdnem. Navíc s pocitem, že je čerstvě upražená včera a s odpovídajícím datumem na sáčku.
Proč můžete vidět např. následující slogany?
- Čerstvě upraženo a připraveno k odeslání
- Pražíme každý den, čerstvě, v malém množství a na základě vašich objednávek
- Nabízíme čerstvě praženou kávu, tj. takovou, která není starší než dva měsíce od pražení
- Čerstvě pražená káva ihned k odeslání
V těchto případech se upřednostní rychlost odeslání balíčku zákazníkovi a takovou kávu budete mít opravdu rychle, protože už je upražená. Ale jak může být ta Vaše čerstvá káva upražená dříve, než v pražírně vůbec vědí, že si něco objednáte? Proč se nedá prostě a srozumitelně napsat, že kávu upraží přímo pro vás až po objednávce? Protože je to na přípravu prostě o dost složitější. A to ani nezmiňuji fakt, že i na takovou kávu se dá nalepit štítek s tím, že byla pražená včera a s modlitbou, že to zákazník stejně nepozná. Nebo že káva pražená včera je balená v sáčku bez aroma ventilu nebo jiného otvoru, kterým by mohly plyny z čerstvě pražené kávy unikat.
Jak pražíme u nás
Srozumitelně tvrdíme, že kávu Vám upražíme, až po Vaší objednávce. Bude to přesně ta, kterou jste si objednali, a bude pražená přímo pro Vás. Nejpozději následující den po pražení Vám ji odešleme a za další 1-2 dny bude u Vás. To je přesně ta 3-5ti denní káva, která je v nejlepší kondici. A potom už je jen na Vás, jestli si ji necháte další dva týdny odležet anebo ji začnete pít hned tak, jak doporučujeme u nás. Taková káva je ta jediná, o které se dá říci, že je čerstvě pražená a poznáte ji tak, že bude krásně vonět už i ten balíček, který Vám kurýr přiveze. A když takovou kávu správně uskladníte (v temnu a chladu), vydrží Vám další 2-3 týdny ve slušné kvalitě. Během té doby je nejlepší ji spotřebovat. Ty nejkrásnější vůně z kávy po prvním týdnu vyprchají, a pokud se Vám po rozbalení zdá, že všechno voní stejně nevýrazně, tak už jde o minimálně 1-2 týdenní kávu.
Čerstvě pražená káva je jiná
Kromě všech předností, které čerstvě pražená káva má a které jsme již popsali, je dobré zmínit, že čerstvě pražená káva je o dost vlhčí než káva koupená v supermarketu. Tomu je potřeba přizpůsobit hlavně kávovar, který nebývá na čerstvě praženou kávu správně nastaven a pokud zvolíte příliš jemné mletí, bude výsledná káva přeextrahovaná a nedobrá. Pokud tedy při přechodu na čerstvě praženou kávu máte pocit, že něco není v pořádku, určitě se nám ozvěte, případně si zkontrolujte kávovar, zda je nastaven na správnou hrubost mletí.
Co poradit na závěr?
Pokud jste už tu svou čerstvě praženou kávu našli, jste pravděpodobně spokojení. Pokud takovou kávu teprve hledáte, určitě vyzkoušejte tu praženou u nás. A ať už budete zkoumat, zda je lepší ta třídenní nebo dvoutýdenní, přejeme Vám pohodu a relax při jejím vychutnávání. Jsme si jistí, že potom už se ke kávě z obchodu nikdy nebudete chtít vrátit.
A pokud Vám s výběrem můžeme jakkoliv poradit, uděláme to moc rádi. Stačí se nám ozvat.