Vyznáte se v kávových nápojích?
Dnes se podíváme na různé druhy nápojů, jejichž základem je espresso. Nenajdete zde proto všechny kávové nápoje, ale většinu těch, které si můžete objednat i v restauraci. A na ty ostatní se podíváme zase příště. Až tedy v restauraci narazíte na slova jako "flat white", "doppio" nebo "macchiato", už budete přesně vědět, zda takový nápoj chcete ochutnat.
1. Poctivé a silné espresso
Italské espresso se připravuje zpravidla ze 7 gramů kávy pomleté na vhodnou hrubost. Káva je následně protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90°C do nahřátého hrníčku (ten se nahřívá na ploše kávovaru předem, aby espresso udrželo svoji teplotu – proto se hrníčky staví na kávovar dnem, případně je lze předem nahřát horkou vodou). Káva vytéká cca 25 sekund a obsahuje 30ml (+/- 5ml) tekutiny. Na hladině je kréma (créma) barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm. Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak vzniklý při filtraci, daný např. velkým manuálním stlačením kávy nebo velmi jemným namletím kávy. Výsledkem může být hořká nebo také „přepálená“ chuť nápoje (tzv. přeextrahovaná káva).
Dodržení všech podmínek tlaku, teploty a času je důležité pro správnou extrakci. Často se chybuje v době přípravy a objemu nápoje. Správné espresso má pouze 25–30 ml tekutiny, což v hrníčku vypadá jako malé množství a často je snahou nechat kávu protékat déle, což ovšem může zapříčinit nesprávnou chuť kávy. Pro větší objem je možné kávu doplnit horkou vodou (americano – káva je zředěná) nebo kávu připravit ze dvou až tří dávek (14 g - doppio, resp. 21 g - trippio) do většího sítka. Káva je potom stejně silná, ale je jí více.
Zajímavost:
- Že picollo neexistuje? - často se pro pravé espresso používá v Česku a na Slovensku název picollo (italsky "malý"). Ač jde o nesprávný výraz, který k nám pravděpodobně importovali sami Italové, aby se ujistili, že v restauraci opravdu dostanou to svoje "malé" espresso, bývá tento název celkem rozšířený a v restauracích Vám budou rozumět. Pokud ale chcete být za kávové znalce, tak výraz "picollo" raději nepoužívejte :-)
- Ristretto - to je ten správný název pro opravdu malé espresso. Jde o "redukované" espresso, kdy je obsah výsledného nápoje pouze 20ml.
- Espresso obsahuje 60-80mg kofeinu (podle použité kávy), je proto ideální pro ranní "nakopnutí". 3dcl sklenice Coca-coly obsahuje 45mg kofeinu.
- Nejlepší espresso získáte pouze z čerstvě pražené kávy. Pokud váháte, alespoň jednou to vyzkoušejte, nejlépe z prověřené pražírny.
2. Lungo, Macchiato nebo Americano?
Tři známé varianty espressa, které se liší následovně:
- Lungo - Espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:1. Výsledný nápoj má objem 60ml.
- Macchiato - Espresso doplněné stejným množstvím mléčné pěny. Objem 50-60ml.
- Americano - Espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5. Objem nápoje je 150-180ml.
3. Espresso doppio - pro dvojité nakopnutí
Pokud Vám přijde klasické espresso jako čajíček, pak právě pro Vás je určené dvojité "doppio" espresso s dvojitou dávkou espressa. Obsahuje cca 120-160mg kofeinu, což je stejně jako 3-4 sklenice Coca-Coly. Jde o poměrně silný nápoj.
4. Flat White - silná káva s mlékem pro labužníky
Nápoj velmi podobný Doppiu, nicméně s přidaným našlehaným mlékem. Pochází z Austrálie a někdy se mu proto říká "australské cappuccino". Jde o silnější kávu s mlékem a jemnou pěnou. Mléko trochu zjemní silné espresso a díky tomu si flat white nachází v poslední době čím dál více příznivců.
5. Cappuccino - jemná káva pro vychutnávání
Cappuccino je velmi oblíbený nápoj původem také z Itálie, který se skládá z 1/3 espressa, 1/3 našlehaného mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v širších porcelánových šálcích a nejdůležitější je u něj správně našlehané mléko, které nesmí být příliš horké (max 70°C), a jemná mléčná pěna bez bublinek. Pěna by měla dosahovat až po horní okraj šálku. Výsledná teplota by měla být taková, aby se nápoj dal ihned po přípravě vypít.
Dnes se stále častěji můžeme setkat s novým trendem v přípravě cappuccina a tím je 150–180 ml šálek se 30 ml espressa doplněný o mikropěnu (mléčnou pěnu). Stírá se tím tedy klasické třetinové dělení (mléko, pěna, espresso). Nápoji se potom často říká "Cappuccino modern".
Zajímavost:
- Jméno nápoje pochází z hnědého kapucínského obleku (sutany).
- Cappuccino se nesype skořicí, protože ta přebíjí chuť kávy.
- Cappuccino z plnotučného mléka je krémovější a chutnější.
- Cappuccino ve své současné podobě vzniklo kolem roku 1950.
6. Caffè Latte nebo Latte Macchiato?
Dva oblíbené nápoje, ve kterých se lidé často nevyznají. Odteď už se nespletete a budete vždy vědět, který je který :-)
Caffè latte je nápoj s velkou porcí mléka, často podávaný ve vysoké sklenici, ale není to pravidlem.
Nejprve si do velké sklenice nebo šálku o objemu 280-330ml připravíte klasické 30ml espresso. Poté si v konvičce připravíte mírně našlehané mléko s minimem pěny, které následně vlijete do připravené sklenice s espressem. Před smícháním ale mléko promíchejte s pěnou a odstraňte z něj přebytečné vzduchové bubliny. To uděláte tak, že dvakrát klepnete dnem konvičky o stůl a pak s mlékem chvíli kroužíte tak, aby se spojila pěna s mlékem a vzniklo krásně našlehané mléko s minimem zbylé pěny. Po nalití takového mléka do připravené sklenice, kde čeká špičkově připravené espresso, získáte kávový nápoj bez oddělených vrstev mléka a kávy s jemnou pěnou nahoře.
Latte Macchiato je oproti tomu nápoj, který ve výsledku vypadá fantasticky, protože v něm vidíte tři oddělené vrstvy. Našlehané mléko, espresso a jemnou pěnu.
Pro přípravu Latte macchiato si nahřejeme a mírně napěníme mléko a nalijeme jej do sklenice na latte. Následně si připravíme espresso a počkáme až se od mléka oddělí pěna (cca 30 sekund). Do ní potom opatrně nalijeme espresso. Ve výsledném nápoji zřetelně vidíte tři oddělené vrstvy, což vypadá velice efektně. Na vrchní pěně je po vlití espressa kávová skvrna, ze které můžete následně pomocí lžičky, tyčinky nebo špejle vytvořit drobný obrázek.
Ještě jste naši kávu neochutnali? Určitě ji vyzkoušejte. Je totiž:
- 100% čerstvě pražená - upražíme ji přímo pro Vaši objednávku
- nejkvalitnější - vybíráme opravdu jen kvalitní druhy, které prošly naším chuťovým testem
- je 100x lepší než se supermarketu
- je krásně voňavá a lahodná
Rádi Vám také pomůžeme s výběrem. Stačí se ozvat, případně rovnou začít vybírat praženou kávu.