Káva z oblasti Cerrado na jihovýchodě Brazílie, která patří k nejznámějším. Ve známé provincii Minas Gerais se kávové plantáže rozkládají na ploše 12 tisíc km2 a díky nižší nadmořské výšce má zdejší káva minimální kyselost a je velmi lahodná a vyvážená.
Název: Brasil Cerrado Caramelo Doce NY2 Screen 17/18
Země: Brazílie, oblast Cerrado, stát Minas Gerais, 985 – 1100 m.n.m.
Chuť: karamel, ořechy, čokoláda, sladká krémová chuť
Složení: 100 % Arabica
Stupeň pražení:
Metoda zpracování: Suchá (Pulped natural)
Tmavé pražení je pro tuto kávu ideální. V pákovém kávovaru získáte intenzivní chuť espressa, ale i lahodné mléčné nápoje s dostatečně výraznou chutí. Tmavé pražení se hodí i pro automatické kávovary, kde ale více vyniknou naše espresso směsi. Na požádání rádi upražíme i na střední stupeň, který je vhodnější např. pro FrenchPress. Případně rovnou sáhněte po variantě Brasil Cerrado, kterou pražíme standardně na střední stupeň.
Cerrado Caramelo má krémové tělo s výraznou chutí čokolády (Kofila), oříšků, karamelu a výraznou sladkostí. Patří mezi nejlepší a nejoblíbenější brazilské kávy.
Něco více o brazilské kávě
Téměř 40 % veškeré kávy na světě se vyrábí v Brazílii – přibližně 3,7 milionu tun ročně. S tak velkým množstvím kávy není divu, že tato země produkuje širokou škálu kvalit. Brazílie vyrábí vše od robusty, přes neutrální a mírnou Brasil Santos 17/18 až po výrazné Rio Minas 17/18. V posledních letech také brazilští producenti začali více investovat do produkce speciální kávy.
Raná produkce kávy se soustředila především na Pará, Rio de Janeiro, Minas Gerais a São Paulo. Vzhledem k tomu, že tyto oblasti trpí značným nedostatkem vody, byla většina kávy v Brazílii v 19. a 20. století zpracována přírodní suchou metodou.
V poslední době rostoucí zájem o nové příchutě a více konkurenční trh vedl mnoho výrobců k nabídce dalších procesů včetně metody Honey, mokré metody (Fully Washed) a novějších experimentálních procesů jako je anaerobní fermentace. Některé farmy začaly používat u stejných káv různé metody zpracování, což umožňuje koncovému zákazníkovi zažít u jedné kávy rozdílné chutě podle vybrané metody zpracování.
Dnes jsou nejplodnějšími oblastmi Brazílie pěstující kávu Espirito Santo, São Paulo, Minas Gerais a Bahia. Většina brazilské kávy se pěstuje na velkých farmách, které jsou postaveny a vybaveny pro maximalizaci produkce prostřednictvím mechanické sklizně a zpracování. Relativně rovinatá krajina v mnoha brazilských kávových regionech v kombinaci s vysokými minimálními mzdami vedla většinu farem k tomu, aby se rozhodla pro tento typ mechanické sklizně před selektivním ručním sběrem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva Arabica |
---|---|
Země původu: | Brazílie |
Stupeň pražení: | Tmavší pražení (4/5) |
Acidita / Ovocitost: | Žádná acidita |
Metoda zpracování: | Suchá (natural) |
Složení: | 100% Arabica |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.