Výborná káva s čistou a vyváženou chutí z farmy Finca Montecristo o rozloze 130 hektarů, která leží v nadmořské výšce 1400 m. n. m. Kávovníky jsou pěstovány ve stínu stromů na vulkanické půdě, která je úrodná a bohatá na živiny. Právě stromy chrání půdu před vysycháním v době sucha a odplavováním živin při velkých deštích. Kromě kávy se zde pěstuje např. také avokádo nebo citróny.
Krémové tělo s chutí hořké čokolády, s tóny peckovin, jablk a s dlouhotrvající sladkou dochutí. Kyselost je téměř neznatelná.
Název: El Salvador Montecristo SHB EP Natural
Země: El Salvador, Tepecoyo, 1400 m.n.m.
Chuť: oříšková, čokoládová se sladkou dochutí, tóny peckovin, hořké čokolády a jablka
Odrůda: Bourbon, Pacamara
Složení: 100% Arabica
Stupeň pražení:
Chuť a charakteristika salvadorské kávy nejvíce vyniknou při středním stupni pražení. Velmi snadno poznáte, že káva patří k těm sladším a převládaní u ní oříškové a čokoládové tóny. V pákovém kávovaru i při ruční přípravě bude chuť intenzivní, lahodná a kávu si rychle oblíbíte. V automatickém kávovaru bude chuť jemnější (jako u všech středně pražených jednodruhových arabik) a proto u automatů pro milovníky silných chutí doporučujeme spíše kávy s tmavším pražením nebo espresso směsi, které jsou pro automatické kávovary vyladěny nejvíce.
Zpracování kávy
Zralé červené třešně jsou selektivně ručně sbírány a zpracovávány na farmě. Celá třešeň se následně klade v tenkých vrstvách na vyvýšené postele a zpracovává suchou metodou. Pracovníci třešně často shrabují, aby zajistili rovnoměrné sušení.
Káva ze Salvadoru
Nenechte se zmást malou velikostí Salvadoru. Kdysi byl 4. největším producentem kávy na světě a nadále vyrábí vysoce kvalitní šarže. Země je známá svými skvělými odrůdami, jako je Bourbon a Pacamara. Ve skutečnosti dvě oblíbené, často vysoce hodnocené odrůdy – Pacas a Pacamara – pocházejí právě ze Salvadoru.
Na rozdíl od jiných zemí, kde produkce a zpracování kávy znamenalo velké množství dodatečných investic a školení, má El Salvador již širokou a kvalifikovanou pracovní sílu. Farmářská tradice pěstování a zpracování kávy jsou hluboce zakořeněné a mnoho salvadorských farmářů je extrémně zapálených pro produkci kávy a neustále se snaží zlepšovat svou úrodu. El Salvador má optimální podmínky pro zpracování kávy. Prodloužené období sucha obvykle nastává během období sklizně, což usnadňuje sušení kávy na slunci.
Přestože produkce kávy v zemi již více než dvě desetiletí klesá – přístup k produkci kávy se změnil z objemu na kvalitu. Po celé zemi vznikla nová generace výrobců kávy s novou vizí a přístupem k produkci. Mnoho z této generace experimentuje se zpracováním a odrůdami a exportuje opravdu znamenité kávy. Zrnková káva ze Salvadoru proto patří mezi nejlepší na světě. I když dnes tvoří jen zlomek světové produkce, je mezi milovníky kávy mimořádně populární a vyhledávaná.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva Arabica |
---|---|
Země původu: | Salvádor |
Stupeň pražení: | Střední pražení (3/5) |
Acidita / Ovocitost: | Nízká acidita |
Metoda zpracování: | Suchá (natural) |
Složení: | 100% Arabica |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.