Dobře vyvážená kyselost, bohaté tělo, ale mírnější a lehčí, než u ostatních kolumbijských káv. V chuti ucítíte zpočátku sladkost s jemnými tóny ovoce, později ke konci hořkost tmavé čokolády. Čím déle ji necháte v šálku, tím bude sladší.
Název: Colombia Excelso EP Huila
Země: Kolumbie, Huila, 1520 – 1650 m.n.m.
Chuť: sladkost a hořkost čokolády, ořechy, vanilka
Složení: 100 % Arabica
Stupeň pražení:
Metoda zpracování: Mokrá (Fully washed)
Káva pocházející ze skupiny malých certifikovaných farem s průměrnou velikostí 2 hektary, které zpracovávají kávu tradiční metodou. Pro zpracování se používají ruční stroje a zpracování kávy se pečlivě kontroluje v každém kroku. I proto byla kvalita této kávy oceněna certifikací Rain Forest Aliance, která patří k nejnáročnějším. Huila se nachází v jihovýchodní části Kolumbie. Tato oblast je charakterizována úrodnými údolími a zasněženými sopkami, které po miliony let obohacují půdy sopečným popelem. Káva Huila, která je výsledkem práce více než 70 tisíc kávových pěstitelských rodin, je známá tím, že má vynikající a konzistentní, vyváženou chuť a vůni.
EP v názvu značí „Evropská příprava“, což značí kávy, ze kterých byly ručně odstraněna nedokonalá kávová zrna, kamínky a jiné cizí látky.
Kolumbijská káva je často považována za jednu z nejkvalitnějších káv na světě. V Kolumbii se káva pěstuje tradiční metodou a díky své jedinečné geografii se dokonale hodí k výrobě lahodné a vysoce kvalitní kávy.
Vynikající podmínky pro pěstování kávy v Kolumbii spolu s agresivní marketingovou kampaní mohou za to, že od konce padesátých let se kolumbijská káva dostala do popředí mezinárodní pozornosti. Kolumbie je tradičně druhým největším vývozcem kávy hned po Brazílii, ale v poslední době vstupuje na trh Vietnamu a rychle se zde rozmáhá i pěstování robusty. Více než 500 000 farem, z nichž většina nejsou větší než 2-3 hektary, jsou rozptýleny po nejrozmanitějších místech Kolumbie.
Excelso EP Huila je úžasně vyvážená a zdůrazňuje nejvyšší kvalitu kolumbijské kávy. Je mírná s dobrou rovnováhou, čokoládovými tóny, některými zralými druhy ovoce a možná i trochou vanilky.
Region Huila
Oblast Huila je jednou z nejznámějších oblastí pro pěstování kávy v Kolumbii. Region Huila má 1,125 milionu obyvatel a nachází se na jihozápadě země. Hlavním městem departementu je Neiva, město s přibližně 380 000 obyvateli.
Spolu s Cauca a Nariño je Huila jedním ze tří departementů, kde se nachází kolumbijský masiv. Masiv je skupina pohoří a Kolumbijský masiv, který je místně známý jako Nudo de Almaguer, poskytuje až 70 % nezávadné pitné a zemědělské vody pro kolumbijské obyvatelstvo.
Regionem protéká řeka Magdalena, největší kolumbijská řeka, která poskytuje dostatek vody pro pěstování kávy a vytváří (přímo i nepřímo) až 86 % kolumbijského HDP. Pohoří má také úrodnou sopečnou půdu, která je pro Andské hory typická.
Něco více o kolumbijské kávě
Kolumbie vyrábí a vyváží kávu proslulou svým plným tělem, jasnou kyselostí a bohatou dochutí již od počátku 19. století.
Kolumbie se může pochlubit širokou škálou podnebí a geografických podmínek, které zase produkují vlastní jedinečnou chuť kávy. To také znamená, že doba sklizně se může značně lišit. Ve skutečnosti, mezi všemi svými různými regiony, Kolumbie produkuje čerstvou kávu téměř po celý rok.
Rostoucí zaměření na speciální průmysl mění způsob, jakým obchodníci a farmáři podnikají. Pro farmáře je stále běžnější izolovat kávové třešně nejvyšší kvality ze svých plantáží a prodávat je na trhu samostatně. Tyto kvalitnější šarže se často prodávají pod konkrétními značkami nebo příběhy.
Oblasti Huila, Tolima, Cauca a Nariño se v posledních letech staly vyhledávanými a známými oblastmi pěstování kávy. Tyto oblasti dosáhly takového významu z části i díky svým vysoce bodovaným kávám v národních a mezinárodních pohárových soutěžích, jako je Cup of Excellence nebo Rain Forest Aliance.
Dnes je v zemi odhadem 540 000 producentů kávy; přibližně 95 % z nich jsou drobní zemědělci s pozemky menšími než 5 hektarů. Tito farmáři společně přispívají přibližně 16 % ročního zemědělského HDP země.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva Arabica |
---|---|
Země původu: | Kolumbie |
Stupeň pražení: | Tmavší pražení (4/5) |
Acidita / Ovocitost: | Nízká acidita |
Metoda zpracování: | Mokrá (washed) |
Složení: | 100% Arabica |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.