Prvotřídní arabika s plnou kávovou chutí s nádechem čokolády či karamelu. U přípravy na filtr nebo frenchpress očekávejte ostružiny a ovocnou chuť. Má ovocnou vůni a velmi jemnou a svěží kyselost. V šálku potom tvoří lahodnou a jemnou crému.
Název: Guatemala Huehuetenango SHB EP Tzikin
Země: Guatemala, 1500 – 2000 m.n.m.
Zpracování: Plně promyté / washed
Chuť: sušené broskve, mandle, čokoláda, lahodná a jemná crema
Složení: 100% Arabica
Stupeň pražení:
V mayské kultuře je Tz'ikin nahual (duchovní zvíře) a strážce mayských zemí. Dnes je asi 75 % obyvatel Huehuetenanga domorodými Mayi. Tz’ikin pochází od drobných zemědělců v mikroregionu kolem města La Libertad, pohoří Cuchamantes a obcí San Pedro Necta v regionu Huehuetenango.
Farmáři obhospodařují půdu v Huehuetenango po tisíce let. Tradiční zemědělské techniky zahrnují používání hnoje od ovcí jako organické hnojivo, orbu půdy, aby se půda zotavila, a společnou sklizeň. Zemědělci také tradičně sázejí širokou škálu plodin způsobem, který nejlépe využívá prudké změny nadmořské výšky podél strmých svahů Huehuetenango.
Díky jedinečné poloze regionu, která přivádí horký vzduch ze západních mexických plání a chladný vzduch ze severu z pohoří Cuchumantanes, jsou farmy v Huehuetenango schopny pěstovat kávu ve výškách, které často přesahují 2000 metrů nad mořem bez škod způsobených mrazem, protože spojení tohoto horkého a chladného vzduchu vytváří mikroklima, které udržuje mráz na uzdě. Tyto podmínky pomáhají produkovat jemnou kyselost a živé ovocné tóny, které jsou v kávách z tohoto regionu tak oblíbené. Kávová sklizeň probíhá od listopadu do dubna.
Díky své odlehlosti většina producentů v Huehuetenango zpracovává vlastní kávu. Nejběžnější metodou je právě plně promyté domácí zpracování.
Farmáři selektivně ručně sbírají kávové třešně a drtí je na svých farmách, obvykle pomocí malých ručně poháněných nebo elektrických bubnových rozvlákňovačů. Po fermentaci se káva protřepe, aby se odstranil zbývající sliz, a promyje se čistou vodou. Veškerá voda použitá při rozvlákňování a praní je filtrována tak, aby organické pevné látky nekontaminovaly místní vodní toky.
Farmáři obvykle pokládají kávová zrna k sušení na vyvýšené postele, které jsou naskládány na sebe, aby se maximalizoval prostor. Často se používají také terasy.
Označení SHB (Strictly High Bean) udává nadmořskou výšku, ve které byla káva pěstována. Aby byla káva považována za SHB, musí být vypěstována v nadmořské výšce 1200 metrů nebo výše. Vyšší nadmořská výška a nižší teploty znamenají, že kávový plod dozrává pomaleji a vytváří hustší zrnko.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva Arabica |
---|---|
Země původu: | Guatemala |
Stupeň pražení: | Střední pražení (3/5) |
Acidita / Ovocitost: | Žádná acidita |
Metoda zpracování: | Mokrá (washed) |
Složení: | 100% Arabica |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.